JAMB BIOLOGY QUESTIONS

JAMB BIOLOGY QUESTIONS

JAMB BIOLOGY QUESTIONS

1.Milk can be pasturized by?

Ans: heating to 75⁰C for 20 minutes

2.All living cells require water because?

Ans: is a medium for all metabolic reactions

3.A characteristic that can possibly be shared by both living and non living organism is

Ans: increase in size

4. viruses are regarded as non-living because they?

Ans: can neither respire nor excrete

5. When a virus is placed in a non-living medium it

Ans: becomes crystallized

6. The smallest living organisms which share the characteristics of both the living and non-living matter are

Ans: viruses

7. Which of the following does a virus have in common with animal cells?

Ans DNA

8. The ability of a living organism to detect and respond to changes in the environment is referred to as?

Ans: Irritability

9. In which of the following tissues do the cells have the ability to divide?

Ans: Meristem

10. All living organisms

Ans Respire

11. Most cells in higher animals retain their power of division except

Ans: nerve cells

12. The organelles present in cells that are actively respiring and photosynthesizing are?

Ans: mitochondria and chloroplast

13. which of the following is a characteristic of animal cell?

Ans Absence of large vacuoles

14. The part of the cell solely responsible for respiration is the

Ans: mitochondria

15. Which of the following does not exist as a single free cell?

Ans: Amoeba

16. Viruses are considered to be living organism because they?

Ans: Possess transmittable characters

17. Which of the following does virus have in common with animal cells?

Ans: DNA

18. All living organisms

Ans: Respire

19. In which of the following tissues do the cells have the ability to divide?

Ans Meristem

20. where is energy produced in a cell?

Ans: Mitochondria

21. Which of the following cell constituent is not common in both plant and animals?

Ans: chloroplasts

22. The function of ribosomes in cells is?

Ans: protein synthesis

23. Which of the following structures is common to Euglena, white blood cell and amoeba.

Ans: Vacuole

24. The organelle involved in tissue respiration is the

Ans: mitochondrion

25. The membrane surrounding the vacuole in plants is called?

Ans: endoplasmic reticulum

26. Which of the following plants is swollen shoot disease common?

Ans: cocoa

27. The cilia in paramecium are used for ?

Ans: locomotion

28. which of the following is an organ?

Ans: liver

29. Which of the following organism does not exist as a single free living cell?

Ans: volvox

30. An amoeba and an unlaid chicken eggs are ?

Ans: single cell

31. Euglena may be classified as a plant because it

Ans: has chloroplast

32. A group of similar cells performing the same function is a?

Ans: a tissue

33. What is the level of organization in an onion bulb?

Ans: Organ

34. Which of the following is the simplest living organism?

Ans: virus

35. The lowest level of organization in living organisms is

Ans: cell

36. which of the following is the most complex according to their cellular level of organization?

Ans: heart

37. The correct sequence of levels of organization starting from the lowest is

Ans: cell – tissue – organ – system

38. The cell component that is present in prokaryotic cell is the?

Ans: Ribosome

39. The chromosomes of members of the kingdom monera are within the?

Ans: cytoplasm

40. The bacteria type that are arranged in chains are the ?

Ans: streptococci

41. which of the following groups of cells is devoid of true nuclei?

Ans: Viruses

42. Amoeba moves by means of?

Ans: pseudopodia

43. The swollen shoot disease of cocoa tree is caused by a ?

Ans: bacterium

44. The organ which is sensitive to light in euglena is the?

Ans: large spot

45. In amoeba, osmoregulation is carried out by the?

Ans: contractile vacuole

46. The spores of mucus are dispersed by?

Ans: wind

47. An organism found on a bare rock surface has features of algae and fungi?

Ans: a lichen

48. An organism which exhibits extracellular digestion is?

Ans: Rhizopus

49. A multinucleate body without internal cell boundaries is characteristic of

Ans: fungi

50. A plant which has a horizontal underground stem is what?

Ans: Rhizome

51. A plant which has a horizontal underground stem is what?

Ans: Rhizome

52. Which of the following is NOT characteristics of monocots plants?

Ans: Occurrence of secondary thickening

53. Mosses, liverworts and ferns can be grouped together as?

Ans: are seedless plants

54. Spirogyra and mucor can be grouped together as Thallophyta because?

Ans: their bodies are made up of thallus and filaments alternatively

55. Underground stems which grow horizontally through the soil are?

Ans: rhizomes

56. Which of the following is seed bearing?

Ans: Whistling pine

57. Which of the following has cones?

Ans: Gymnosperm

58. In most true ferns sporangia are grouped into?

Ans: Sori

59. The term thallophyta refers to?

Ans: algae and fungi

60. Double fertilization is a unique feature of

Ans: Angiosperm

61 Spirogyra, Euglena and Chlamydomonas share many characteristics except?

Ans: Mobility

62. In bryophytes sex organs are produced in the?

Ans: Gametophyte

63. Which of the following is a non green plant?

Ans: fungi

64. A water medium is necessary for fertilization in

Ans: ferns

65. Alternation of asexual and sexual modes of reproduction is found in

Ans: fern

66. In corm food is usually stored in the?

Ans: stems

67. Seed plants are divided into?

68. Plants that show secondary growth are usually found among the?

Ans: dicotyledons

69. Which of the following is organism is multicellular?

Ans: spirogyra

70. A water medium is necessary for fertilization in

Ans: ferns

71. The most abundant group of organism in the animal kingdom is?

Ans: insecta

72. Which one of the following animals is NEVER a secondary host of tapeworm?

Ans: Man

73. In tapeworm, the suckers on the scolex are used for

74. Which of these is not true of insects? The possession of

Ans: two pairs of antenna

75. Which of the following insects have incomplete metamorphosis during its life cycle

Ans: Grasshopper

76. The two types of human tapeworm can be distinguished by the presence or absence of a

Ans: hook

77. which of these animals is not metamerically segmented?

Ans: sharks

78. which of these worms is beneficial to Man?

Ans: Earthworm

79. Joint skeleton is absent in?

Ans: snail

80. which of these animals is radially symmetrical?

Ans: Hydra

81. The male cockroach differs from the female by having?

Ans: A pair of styles

82. which of the following is not a Xteristics for snails?

Ans: Chitinous exoskeleton

83. The following organism are hermaphrodites except

Ans: Schistosoma

84. The pedipalpi in spiders are used for

Ans: Grasping

85. Hydra removes undigested food by?

Ans: passing it through the mouth

86. Which of the following insects undergoes incomplete metamorphosis

Ans: termite

87. The soil swallowed by earthworm to form the worm cast is ground up in the ?

Ans: gizzard

88. The cnidoblast cells found in hydra are used for

Ans: Offence and defence

89. In snails, the hard calcareous shells are secreted by the

Ans: Mantle

90. The organism that has hydrostatic skeletons

Ans: Earthworm

91. The process of shedding the exoskeleton of an arthropod is known as?

Ans: Ecdysis

92. An insect with mandible takes food by?

Ans: biting and chewing

93. Nematodes are more advanced than Platyhelminthes in that they?

Ans: Have a gut with mouth and anus

94. Name some economic importance of cockroach

95. An example of poikilothermic organism is a?

Ans: lizard

96. Which of the following animal is cold-blooded?

Ans: whale

97. Which of the following is not found in female agama lizard?

Ans: nuchal crest

98. Fishes are cold-blooded because their body temperature is?

Ans: Constantly low

99. In which of the following organism is glycogen stored?
Ans: Rattus

100. A feature which adapts birds to flight is the possession of
Ans: light bones

101. cold blooded animal are referred to as?

Ans: poikilothermic

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*